
ik heb zonnepanelen maar welke MPPT(omvormer) heb ik nodig?
Een MPPT is een afkorting is een Maximum Power Point Tracking en word geplaatst tussen de zonnepanelen en de accu.
Maar wat is een MPPT laadregelaar eigenlijk? Er bestaan twee soorten laadregelaars, namelijk de PWM laadregelaars en MPPT laadregelaars. De tweede variant is de afkorting van Maximum Power Point Tracker. Kort gezegd komt het erop neer dat de duurdere, maar ook geavanceerde MPPT zonnepaneel regelaar altijd het maximale vermogen uit het zonnepaneel probeert te halen.
Om te beginnen: wat is een laadregelaar?
Een laadregelaar verzorgt de juiste elektrische stroom (met de juiste laadspanning) van het zonnepaneel naar de accu van een apparaat. Het is een onmisbare schakel, want deze voorkomt overladen én onderladen van de accu. Als u de accu rechtstreeks zou kunnen aansluiten op het zonnepaneel, zal de batterij en daarmee het apparaat veel sneller kapot gaan. Een daglichtpaneel direct op de batterij aansluiten, is dus niet hoe het moet. De laadregelaar houdt bij het bepalen van de juiste spanning bovendien rekening met het type accu. Is het een AGM, Gel of Lithium batterij?
Maximum Power Point Tracker laadregelaar: maximaal laadrendement
Een MPPT regelaar zet het vermogen uit de zonnepanelen zodanig om, dat het met de geleverde elektrische stroom zo maximaal mogelijk aan de spanningsbehoefte van de accu voldoet. Bij een hoger verbruik van de accu zal dat méér zijn dan in rusttoestand. Een MPPT laadregelaar kan worden aangesloten op een zonnepaneel met een substantieel hogere nominale spanning dan de accuspanning zelf. De MPPT regelaar zal dan eveneens een maximaal laadrendement voor de accu uit de panelen halen. de functie van een MPPT die wij hanteren is vooral als het bewolkt is en de lichtintensiteit voortdurend verandert, dus als de zon weg is, verbetert een ultrasnelle MPPT controller de energieopbrengst tot 30% in vergelijking met PWM-laadcontrollers en tot 10% in vergelijking met tragere MPPT-controllers.
Verschil met een PWM laadregelaar
Daarmee komen we meteen tot het grote verschil tussen een MPPT - en een PWM laadregelaar: de duidelijk hogere opbrengst bij de eerste. Zeker naarmate het spanningsverschil tussen het zonnepaneel en accu toeneemt. Maakt u gebruik van grote en of meerdere in serie geschakelde zonnepanelen. Dan is een MPPT laadregelaar al helemaal de beste en meest logische keus. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) ligt de verhouding tussen de mindere opbrengst maar ook een lagere aanschafprijs gunstiger voor de PWM (Pulse Width Modulation) laadregelaar. bij grotere systemen loont het al gauw om te kiezen voor de hogere aanschafprijs, maar ook veel ruimere energieopbrengst van een MPPT.
hieronder heb ik een afbeelding geplaatst van een MPPT en lopen we dit stap voor stap door waar de getallen voor staan.
- De 75 staat voor het maximaal aan voltage die op deze mppt mag worden aangesloten.
- de 10 staat voor het maximale aantal Amperé wat op deze Mppt mag worden aangesloten.
- Als het Bluetooth teken op de MPPT is te zien dan is het een Smart versie, je kunt dus met uw mobiel en de Victron app zien hoeveel de panelen laden (realtime)
u weet nu hoe u een MPPT moet aflezen er zijn een aantal factoren van belang welke MPPT bij u past.
We nemen voorbeeld u heeft 4 zonnepaneel van 90 Wp bij de zonnepanelen zelf staat op onze site een stukje informatie welke van belang is: zie hieronder
Victron BlueSolar Zonnepaneel Monokristallijn 90W-12V Mono 780x668×30mm 6,1 Kg - bedraad MC4Nominaal vermogen (Pmpp): 90 Watt | Open klemspanning (Voc): 24,06 Volt | Max. vermogensstroom (Impp): 4,59 Ampère
het belangrijkste is nu voor ons de open klemspanning (rood gekleurd)
in veel gevallen worden de panelen in serie gezet de onderlingen kabels worden dan aan elkaar verbonden de + op de - als alle panelen met elkaar zijn verbonden betekend dit dat de panelen in serie staat dit is erg belangrijk voor uw berekening.
in Serie gaat het aantal voltage omhoog! bij parallel geschakelde panelen blijft de voltage gelijk maar gaan juist de Amperé's omhoog!
Wat ook belangrijk is in de berekening, is wat voor accu systeem er aanwezig is! een accu van 12V word met de panelen geladen met 14,4V als twee accu's parallel aan elkaar word verbonden gaat de voltage van het laden omhoog! namelijk 28,8V
we gaan hieronder 2 berekeningen doornemen:
de belangrijkste gegevens die we nodig hebben is het aantal Wp (wattpiek) van de zonnepanelen het aantal zonnepanelen het aantal accu's enkel of paralel verbonden en de open klemspanning(voltage)
Serie:
We hebben 4 panelen van 90 Wp in serie verbonden en een enkele accu van 12V we gaan eerste het eerste getal van de MPPT berekenen de voltage namelijk 4x24,06= 96,24 Volt nu wel de voltage weten gaan we door de laadspanning!
dit betekend dat we het aantal zonnepanelen vermenigvuldigen met het aantal Wattpiek(Wp) 4x90=360/14 = 6,87 Amperé u kijkt dan altijd welke MPPT dan het dichtste in de buur komt in dit geval de 100|15
Parallel:
We hebben 4 panelen van 90 Wp paralel verbonden in een paralel opstelling en een enkele accu van 12V dit betekend dat de open klemspanning (24,06V) gelijk blijft namelijk 24,06 Volt nu wel de voltage weten gaan we door naar de laadspanning! 90/14 = 6,4285 Amperé doordat het hier gaat om 4 panelen en het aantal vermenigvuldigd moet met het aantal amperé dus 4x6,428=25,71 u kijkt dan altijd welke MPPT dan het dichtste in de buur komt in dit geval de 100|30 en dat heeft voornamelijk te maken met de amperé die aan de hoe kant is op deze manier